Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Δίων Χρυσόστομος, ο φιλόσοφος που ναυάγησε στην Εύβοια

Δίων Χρυσόστομος 
Ο Δίων (Κοκκηιανός) Προυσαεύς, γνωστός και με το προσωνύμιο Χρυσόστομος, ήταν ρήτορας και σοφιστής, ένας από τους προδρόμους της Δεύτερης Σοφιστικής. Γεννήθηκε στην Προύσα της Βιθυνίας στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ., πέρασε ένα διάστημα της ζωής του στην εξορία, επί αυτοκράτορα Δομιτιανού, και στη συνέχεια επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου ασχολήθηκε με τα κοινά και με τη ρητορική. Το έργο του περιλαμβάνει κυρίως λόγους, αλλά και ιστορικές και φιλοσοφικές πραγματείες.
Το Ναυάγιο στην Εύβοια
Σε ένα ταξίδι του, ερχόμενος από την Χίο, το πλοίο στο οποίον επέβαινε –εξαιτίας των σφοδρών ανέμων-βυθίστηκε κοντά στην  νοτιανατολική Εύβοια, ενώ εκείνος βρέθηκε ως ναυαγός στις ακτές μιας άγνωστης περιοχής του νησιού «Τα Κοίλα Ευβοίας».
Ο ίδιος γράφει αργότερα, ότι μετά το ναυάγιο του προσφέρθηκε βοήθεια από κάτοικο της περιοχής, ενώ αναφέρει  ότι οι κάτοικοι εκεί ήταν φιλόξενοι, περιποιητικοί και ότι πολλές φορές μάλιστα είχαν προσφέρει τη βοήθεια τους σε ναυαγούς στις ακτές της περιοχής.
Το ναυάγιο του Δίων Χρυσόστομου, πιθανότατα έγινε περίπου το 100μ.Χ ενώ οι ακτές όπου βρέθηκε ίσως να ήταν η περιοχή του σημερινού χωριού Αγίου Δημητρίου ή  Γιαννιτσίου, ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά  «ταυτ΄, είπεν, εστίν τα κοίλα της Εύβοιας λεγομένα, όπου κατενέχθεισαν ναυς ουκ εστί σωθείη».
Τέλος να αναφερθεί ότι σε έργο του περιγράφει την Κάρυστο της εποχής εκείνης.
Παρατηρήσεις-εκτιμήσεις
  • Αν λάβουμε υπόψη ότι η ευρύτερη περιοχή γύρω από το όρος Όχη, είναι όμοια σε όλο το φάσμα της δεν αποκλείεται να ισχύει το ίδιο και για τους κατοίκους του Καφηρέα,-όπως των Κοίλων- την εποχή εκείνη, καθώς και πως υπήρχαν κάτοικοι έστω διασκορπισμένοι σε όλη την επικράτεια της περιοχής.
  • Ακόμα  στην πορεία των χρόνων θα υπήρξαν ναυάγια όπου συνδέθηκαν με την περιοχή και τα όποια δεν έχουν καταγραφεί ιστορικά έστω και αν  πρόκειται για μεγάλα πλοία.
Στις ακτές του Καφηρέα, στην διάρκεια της ιστορίας, θα υπήρξαν πολλοί ναυαγοί  που ίσως  να συνδέθηκαν με τους ντόπιους κατοίκους ενώ δεν αποκλείεται να παρέμειναν για πάντα στην περιοχή.Ακόμα θα  υπήρξαν ως ναυαγοί απλοί άνθρωποι εκεί  αλλά ίσως και πιο σημαντικές προσωπικότητες, που θα είχαν πολλά να προσφέρουν, και  που κάποτε πέρασαν από την περιοχή και παρέμειναν άγνωστοι ή ίσως κάποτε στο μέλλον να γνωρίσουμε  για εκείνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...