Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Καστρί ένα φυσικό λιμάνι στη Νότια Εύβοια


Ακατέργαστο διαμάντι, θησαυρός ανεκμετάλλευτος είναι οι λέξεις που θα πρέπει όχι μόνο να χαρακτηρίζουν αλλά και να συνοδεύουν τόσο την ορεινή αλλά και παράλια περιοχή του Κάβο Ντόρου. Εκτάσεις και θέσεις άγνωστες, ανεκμετάλλευτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα θελτικό πόλο έλξης  και συνάμα επίνειο για όλους τους επισκέπτες αλλά και κατοίκους της νότιας Εύβοιας.

Ένα κρυφό καταφύγιο, μέσα σε ένα γραφικό και πανέμορφο τοπίο-απ τα πολλά της ελληνικής υπαίθρου- είναι και ο οικισμός Καστρί, ένα χωριό κτισμένο στο ομώνυμο όρμο, όπου αποτελεί ένα απάνεμο φυσικό λιμάνι στο θυελλώδη Καφηρέα. Μικρά σκάφη, αλιευτικά και μη μπορούν να προσαράξουν και να παραμένουν εκεί διατηρώντας την ασφάλεια τους, παράλληλα μια κατάλληλα διαμορφωμένη στην ήδη υφιστάμενη οδική αρτηρία, με ασφαλτόστρωση και διαπλάτυνση κατά μήκος των ακτών θα έδινε τη δυνατότητα για περισσότερη προσέλευση ανθρώπων που επιθυμούν να επισκεφτούν τα μέρη εκείνα.

Το Καστρί αποτελεί ένα κομμάτι του δυτικού κορμού του Κάβο Ντόρου, και ανήκει στους παράλιους οικισμούς με τις πανέμορφες και ομαλές παραλίες της περιοχής που δυστυχώς αν και γνωστή δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές για να αποκτήσει μια άλλη δομή και παρουσία αντάξια της εποχής.
Η μεγάλη προσέλευση από κατοίκους όχι μόνο του πλατανιστού αλλά και της Καρύστου γίνεται κατά την γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής , όπου και ο Ιερός Ναός όπου δεσπόζει στις ακτές και το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο και γνωστό πανηγύρι στην περιοχή . Η ιδία εκκλησία γιορτάζει και στις 21 Νοέμβριου, όπου υπάρχει εικόνα Εισόδια της Θεοτόκου.

Περιηγητής που πραγματοποίησε οδοιπορικό στην περιοχή κατά το 1891 αναφέρει και την ύπαρξη Ναού του Άγιου Νικόλαου, γεγονός που πιστοποιείτε από τις Ιερές εικόνες που βρίσκονται στο κεντρικό Ναό Ζωοδόχου Πηγή και απεικονίζουν η μια τον Άγιο Νικόλαο και η άλλη τον Άγιο Σπυρίδωνα με ημερομηνία 1934 , ενώ ακόμα μια μικρότερη του Αγίου Νικολάου είναι πιθανώς δωρεά όπου αναγράφει το όνομα μιας γυναίκας και ημερομηνία 1926.

Αν οι βατοί χωματόδρομοι ,τόσο από την βόρεια πλευρά του οικισμού, όσο και από τη θέση Μπούρος αποτελούσαν μια ασφαλτόστρωση αντίστοιχη αυτών των παράλιων θέσεων που θα αναλογούσε, το Καστρί καθώς και τα γύρω χωριά θα αποτελούσαν ένα εξαιρετικό προορισμό και επίνειο για όλους όσους θα επισκέπτονταν  και θα  ατένιζαν το στενό Καφηρέα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...