Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Μακεδονία γη Ελληνική και η χώρα των Σλάβων

Τμήμα απο χάρτη του 1771, η Μακεδονία κομμάτι της Ελλάδας
Σκόπια μια κρατική οντότητα που εμφανίστηκε στο προσκήνιο και στο χώρο της Βαλκανικής μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1991. Πρόκειται για ένα νεοσύστατο κράτος του οποίου η περιοχή του παλαιότερα έφερε την ονομασία «Βαρντάσκα», εντούτοις ήταν η γείτονα χώρα που μας απασχόλησε καθότι είχε αξιώσεις επί της ονοματολογίας (αυτή της Μακεδονίας), των συμβόλων καθώς και ιστορικών προσώπων που ανήκουν στην Ελλάδα και δη στην Μακεδονία.

 
Ο συγκεκριμένος χώρος των σημερινών Σκοπίων, ήταν μια γεωγραφική περιοχή που ανά περιόδους είχε περιελήφθη σε επιμέρους κράτη της Βαλκανικής. Κατά τον 20ο αιώνα ανήκε στην ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας με την ονομασία «Βαρντάσκα» και τα τελευταία 25 χρόνια αποτελεί ένα νέο κρατίδιο στο οποίο τμήμα του γεωγραφικού τμήματος της Μακεδονίας (Βόρεια Μακεδονία) βρίσκεται στην επικράτεια του, όπως στην Αλβανία κομμάτι της Β. Ηπείρου, στην Τουρκία η Α. Θράκη, η Ανατολική Ρωμυλία στην Βουλγαρία κα. Περιοχές ελληνικές που οι συγκυρίες και γεγονότα τις έθεσαν σε αυτή την  χρονική στιγμή να βρίσκονται σε επικράτειες άλλων χωρών.

Η Οχρίδα, το Μοναστήρι είναι μερικές από τις πόλεις που αποτελούσαν κάποτε μέρη επαρχιών του Βυζαντίου, ενώ η δεύτερη πριν αρκετές δεκαετίες έσφυζε από ελληνικό πληθυσμό ενώ ήταν μια σπουδαία ελληνική πόλη των Βαλκανίων. Η Οχρίδα έδρα της ομώνυμης Αρχιεπισκοπής της εκεί Ορθόδοξης Εκκλησίας (υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας, η λεγόμενη «Εκκλησία της Μακεδονίας» είναι σχισματική) πόλη που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο των Σλάβων.

Άγιος Ιωάννης του Κανέο, Βυζαντινή Εκκλησία του 14ου αιώνα στην Οχρίδα
Προσωπικότητες που διακρίθηκαν στο χώρο της Εκκλησίας ήταν ο Άγιος Ναούμ, Άγιος Κλήμης ενώ το περασμένο αιώνα διατέλεσε επίσκοπος μια από τις μεγαλύτερες και σύγχρονες  θεολογικές μορφές της Σερβίας, Άγιος Νικόλαος βελιμίροβιτς. Η πόλη της Οχρίδας αριθμούσε κάποτε 365 Εκκλησίες και την ονόμαζαν «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης» ενώ η Βυζαντινή ναοδομία και αγιογραφία γνώρισε τεράστια άνθηση κατά τον 14ο αιώνα.

Αυτές οι πόλεις σήμερα είναι στην επικράτεια μιας σλάβικης χώρας και λαού που ανήκει σε αυτήν την μεγάλη εθνοτική ομάδα που κατέκλυσε την κεντρική Ευρώπη και δη την Βαλκανική. Οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Σέρβοι, οι Μαυροβούνιοι και φυσικά οι Σκοπιανοί είναι μερικά από αυτά τα φύλα, στους οποίους, από τους Βυζαντινούς μεταλαμπαδεύτηκε ο Χριστιανισμός και έγινε απαρχή του πολιτισμού τους και της δικής τους εθνολογικής και ιστορικής ταυτότητας τους στο παγκόσμιο χάρτη.

Μακεδονία των ..πολλών.
Η Μακεδονία ως γεωγραφική περιοχή αποτελεί μια έκταση όπου το μεγαλύτερο της μέρος βρίσκεται στην κατεξοχήν χώρα της, στην Ελλάδα, ένα ποσοστό περίπου το 40% είναι στα Σκόπια (γεωγραφικό τμήμα της βόρειας Μακεδονίας) και ένα 10% δυτικά της Βουλγαρίας.
Λαοί σλαβικοί και μη κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και του Α’ και Β’ Π.Π, με την συνεχή αλλαγή συνόρων εξαιτίας των πολέμων και τις εξάρσεις του εθνικισμού, είχε ως αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να οραματίζεται μια «Μακεδονία» αντίστοιχη τις φιλοδοξίας και των συμφερόντων της.
Απ την «Μακεδονία του Βαρδάρη» των σλάβων, στην «Μακεδονία του Αιγαίου» των τότε κομμουνιστών, ως και την «Μακεδονία του Πιρίτ» των Βουλγάρων σήμερα έχουμε την «π.Γ.Δ.Μ» των Σκοπιανών που έχει μείνει μόνο το «Μακεδονία».

Χρειάζεται λύση;
Περίπου 25 χρόνια γίνεται λόγος για την εξεύρεση λύσης του Σκοπιανού, το οποίο αποτελεί ένα επί μέρους εθνικό θέμα και για το οποίο γίνεται λόγος μέσα από δελτία ειδήσεων, ξένων αξιωματούχων ή εγχώριων πολιτικών για την εξεύρεση λύσης αυτού του ζητήματος.

Χρειάζεται όμως εξεύρεση λύσης; Η απάντηση είναι αν μας στοιχίζει κάτι στην παρούσα φάση η μη ύπαρξη λύσης; Όχι, γιατί ούτε οικονομικά ή γεωστρατηγικά ζημιώνεται η Ελλάδα από αυτό το θέμα όσο δεν υπάρχει λύση. Αυτοί που θέλουν διακαώς να βρεθεί λύση είναι οι Σκοπιανοί, αυτό το κράτος επείγει να αναγνωριστεί και από την χώρα μας και να ενταχθεί στο N.A.T.O και στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  στους επιμέρους οργανισμούς θα «κλειδώσει» την κρατική του οντότητα καθότι οι δυο αυτοί συνασπισμοί θα αποτελούν μια «ασπίδα ασφαλείας».

Ουσιαστικά όσο τα Σκόπια βρίσκονται εκτός αυτών των συμμαχιών είναι σε ένα μετέωρο βήμα ενώ η διάλυση του, εξαιτίας των αψιμαχιών μεταξύ των Αλβανών και Σλάβων, σύντομα θα εχει ως αποτέλεσμα αυτό το κράτος να μετατραπεί από χώρα σε χώρο.

Η μη αναγνώριση από την χώρα μας  ή η μη εξεύρεση λύσης είναι κάτι που όσο αναβάλλεται είναι υπέρ της Ελλάδας, μακροπρόθεσμα τα Σκόπια θα οδηγηθούν σε διάλυση με αποτέλεσμα οι περιοχές εκεί να είναι χωρίς κάποια κρατική υπόσταση με αποτέλεσμα τα εδάφη αυτής της περιοχής να περιέλθουν και αναδιανεμηθούν μεταξύ Σέρβων, Αλβανών , Βουλγάρων και φυσικά των Ελλήνων, που θα αποτελούν και την εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή.

Όνομα;
Σε έγγραφα που αφορά χώρα της Μ. Ανατολής , όπως αυτής της Αιγύπτου, αναφέρεται ως «Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου», καθότι οι πλειοψηφία των κατοίκων της αποτελείται από  Άραβες και η γλώσσα τους είναι και αυτή, αν και παραλλαγμένη, όμοια με του υπόλοιπου αραβικού κόσμου.
Το ίδιο ισχύει και για την γειτονική χώρα, στην οποία αν εξαιρέσουμε τις 200.000 Ελλήνων εκεί, τους αλβανόφωνους , οι κάτοικοι της είναι Σλάβοι και ανήκουν σε αυτήν την εθνοτική ή φυλετική ομάδα που εμφανίστηκε και εγκαταστάθηκε εκεί κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. Συνεπώς το όνομα που τους αρμόζει και αποτελεί την φυσική και πολιτισμική τους ταυτότητα θα μπορούσε να είναι  «Σλάβικη Δημοκρατία των Σκοπίων» ή «Βαρντάσκας ή Δαρδανίας» , παράλληλα οι Σκοπιανοί είναι και αυτοί πνευματικά παιδιά των Κυρίλλου και Μεθόδιου, οι οποίοι είναι πολιούχοι Άγιοι αυτής της χώρας, και θα έπρεπε να είχαν ως εθνόσημο και σημαία αυτά τα πρόσωπα και με αντίστοιχα σύμβολα αυτής της περιοχής.

Μακεδονία
Η Μακεδονία είναι γη κατεξοχήν Ελληνική, τις οποίας η ιστορία, η επικράτεια της και η καταγωγή των κατοίκων της αποτελούν κομμάτι του έθνους των Ελλήνων και χώρα του Μ. Αλεξάνδρου του Έλληνα στρατηλάτη που κατέκτησε κάποτε όλο τον γνωστό κόσμο και διέδωσε την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό.
Οι άλλοι Βαλκάνιοι λαοί, Σλάβοι κτλ είναι έθνη που έχουν την δική τους θέση πάνω στην ιστορία και δικής τους ταυτότητα και πορεία να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στο μέλλον.  

Όπου Μακεδονία γη Ελληνική!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...