Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

25η Μαρτίου: Οι μεγάλες δυνάμεις δεν ήθελαν την επανάσταση των Ελλήνων

Η Ελλάδα δεν προορίζονταν να πεθάνει

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε γεγονός που συντάραξε τόσο την τότε οθωμανική αυτοκρατορία αλλα και τις χώρες τις Ευρώπης, μερικές από τις οποίες απαρτίζονταν από εδάφη επιμέρους εθνών, συνεπώς η επανάσταση των Ελλήνων ήταν μια άσχημη έκβαση για τα συμφέροντα τους.

1815-1821
Η γηραιά ήπειρος μαστίζοταν από τους Ναπολεόντειους πολέμους, αυτού του Γάλλου στρατηλάτη που είχε δημιουργήσει τόσες μάχες στην κεντρική Ευρώπη και παράλληλα είχε  εκστρατεύσει μέχρι και σε περιοχές της αχανούς Ρωσίας. Μετά την ήττα του και την εξορία του, δημιουργήθηκε μια νέα πραγματικότητα υπό την αιγίδα της ιεράς συμμαχίας, απαρτιζόμενη από την Αυστροουγγαρία,  την Πρωσία και την Ρωσία και στην συνεχεια απο την Γαλλία και την Βρετανία.

Χώρες και έθνη που είχαν διαφορετικά συμφέροντα όσο αφορά την Ελληνική επανάσταση. Η Αυστρία, τότε Αυστροουγγαρία, απαρτιζόμενη από επιμέρους εθνότητες όπως Ιταλών , των Σέρβων, των Κροατών, των Βόσνιων  καθώς και τμήματα εδαφών τους, δεν επιθυμούσε την ύπαρξη επαναστατικών εστιών καθότι θα μεταδίδονταν προς την επικράτεια της, δημιουργώντας χάρτες και διεκδικήσεις μιας άλλης πραγματικότητας.

Παράλληλα η χώρα αυτή αποτελούσε και τον βασικό πυλώνα, προπομπού ενός ΝΑΤΟ ή τρόικας τότε. Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε η σύλληψη του Ρήγα Φεραίου από αυστριακούς αστυνομικούς, και η παράδοση του στον τούρκο διοικητή του Βελιγραδίου και η εκτέλεση του.

Αγγλία
Η Αγγλία μια χώρα αποικιοκρατική και ναυτική, με βάσεις την εποχή εκείνη τα νησιά του Ιονίου και με συμφέρον την ήδη υπάρχουσα κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο. Να μην επιθυμούσε πιθανόν την δημιουργία μιας νέας κρατικής οντότητας ή κάποιου μικρού κρατιδίου.

Ουσιαστικά η Αγγλία ήταν χώρα φιλοτουρκική γιατί απλά εχθρευόταν τους Ρώσους, άλλωστε η οθωμανική αυτοκρατορία αποτελούσε ανάχωμα για την Ρωσία προς την Μεσόγειο.

Η Γαλλία είχε συνάψει συμφέρουσες εμπορικές συμφωνίες με την τουρκία, συνεπώς και θα θίγονταν τα συμφέροντα της με αυτήν την εξέλιξη της Επανάστασης.

Η Ρωσία είχε όνειρο την θάλασσα του Αιγαίου και της Μεσογείου, γεγονός που ωθούσε τους Δυτικούς να θεωρούν αυτήν υπεύθυνη για την εξέγερση των Ελλήνων και τις υποκίνησης της λόγο του ομόδοξου με αυτούς. Για τους Έλληνες οι Ρώσοι αποτελούσαν το στρατό, που θα εκστράτευε ενάντια των τούρκων, δίνοντας τους την πολυπόθητη ελευθερία που ονειρεύονταν για τέσσερις αιώνες.

Κάποια μέρη δεν έλαβαν μέρος στην επανάσταση, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ξεσηκωμός υπό των αδελφών Ορλόφ ήταν ακόμη έκδηλος, καθότι προκλήθηκε για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στους τούρκους κατά την διάρκεια των πολέμων με την τσαρίνα Αικατερίνη. Πολλά νησιά το 1821 δεν συμμετείχαν  στον αγώνα εξαιτίας  των αντιποίνων που ειχαν δεχτεί κατά την διάρκεια των Ορλοφικών και του φόβου για τυχόν επανάληψης τους όπως τότε.

Καμιά από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής ,δεν ήθελε ουσιαστικά την δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, οι δυτικοί λόγο συμφερόντων και οι Ρώσοι ίσως λόγο αδιαφορίας.


Η κατάσταση στον Ελλαδικό χώρο
Η Ελλάδα αν και εξαφανισμένη, μέχρι και το 1821, επισημαίνεται από τους χαρτογράφους με το όνομα της καθώς και οι επιμέρους ιστορικές περιοχές της, να θυμίζουν αυτόν τον λαό. Για 400 χρόνια χαμένη μέσα σε μια πορεία δύσκολη, κρατώντας την εθνική και την θρησκευτική της ταυτότητα.

Πελοπόννησος ή αλλιώς Μοριάς, το κέντρο και η αφετηρία της Επανάστασης. Ο τόπος με τις εξέχουσες μορφές των Αγωνιστών του έθνους των Ελλήνων, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Θ. Κολοκοτρώνη, του εθνάρχη που αποτέλεσε αρχηγός των επαναστατημένων Ελλήνων.
Οι μάχες στην Πελοπόννησο πολλές και σημαντικές, τόσο το 1821 αλλα και στους επόμενους χρόνους της Επανάστασης, στην διάρκεια του εμφυλίου όταν η τότε διαιρεμένη πολιτική ηγεσία αλλά ο ενωμένος στρατός των Ελλήνων, έτρεψε σε φυγή τον Δράμαλη. 

Όταν ο τελευταίος ειχε εκστρατεύσει κατά της Πελοποννήσου, με 30.000 στρατό και με άμεσο κίνδυνο να καταπνίξει την επανάσταση, ματαιώθηκε χάρη στις κινήσεις του Θ. Κολοκοτρώνη και του Δ. Υψηλάντη τρέποντας τον σε φυγή με το πάθημα του να μείνει παρομοιώδες. 

Στερεά Ελλάδα ή Ρούμελη, εξίσου βασικός πυρήνας των επαναστατημένων Ελλήνων, με μορφές όπως του Ησαΐα Σαλωνων, του Καραϊσκάκη, του Οδυσσέα Ανδρούτσου και αλλων, να αποτελούν επάξια τις μορφές των αγωνιστών της εποχής.
Οι μάχες και οι ναυμαχίες που συνέβησαν στη  διάρκεια αυτων των χρόνων, οδήγησαν όλες μέσα από μια σειρά γεγονότων, στην έκβαση στο να αποκτήσει η Ελλάδα την δικής της κρατική οντότητα.

Αποτίμηση
Η Ελληνική επανάσταση ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας των Ελλήνων, που πήγαζε κατεξοχήν από την επιθυμία τους για ελευθερία και μόνο. Η μετέπειτα συμμετοχή των πολιτικών θα δημιουργήσει τον εμφύλιο, κάτι που αποτέλεσε την αιτία να κινδυνεύει να χαθεί η Επανάσταση.

Η επέμβαση των ξένων δυνάμεων ήταν καθαρά για λόγους συμφερόντων, με σκοπό να γίνει αυτή η μικρή χώρα προτεκτοράτο των Άγγλων ή κάποιας άλλης χώρας. Τα δάνεια, η υπόσκαψη και η δολοφονία του Ι. Καποδίστρια και η επιβολή της βαυαρικής μοναρχίας είχαν στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει ένα κράτος παρία.

Η Ελλάδα τους προηγούμενους αιώνες ήταν σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ και η μετέπειτα ανεξαρτησία ίσως ένα όνειρο νοθευμένο εν μέρει. Ο έλεγχος της πολίτικης, με κατεύθυνση από τις πρεσβείες δυτικών χωρών, ήταν αποτέλεσμα η χώρα ή ο χώρος που λέγεται «Ελλάς» να μην έχει την θέση ακόμη  που της αρμόζει στην παγκόσμια σκακιέρα.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...